Létezik-e Salamon Király varázsgyűrűje? - I.

„Salamon király, - mint írva van - társalgott az állatokkal, a madarakkal, a halakkal és a férgekkel. Igaz, ehhez volt egy varázsgyűrűje.”
Tisztelt kutyabarát Gazdák, és Gazdajelöltek írásom címeként feltett kérdésre rövid válaszként néhai Dr. Kováts Zsolt örökérvényű gondolatait szeretném elsősorban idézni:
„ A kutyakiképzés nem receptgyűjtemény, hanem gondolkodásmód. Tartalmát, lényegét nem hétpecsétes titokként őrzött és csak a kiválasztottak számára hozzáférhető, már-már mágikus műfogások, hanem olyan természettudományos ismeretek alkotják, amelyeket mindenki elsajátíthat, alkalmazhat és továbbfejleszthet.” 
Hosszabb válaszomban először tisztázni szeretném azt, hogy nem csupán kis hazánk sajátossága a „csodaeszköz, modern-módszer, varázsszer” keresése, amely segítségével mindenki különösebb etológiai, kinológiai szaktudás, befektetett idő, pénz, energia, áldozat, bosszankodás nélkül eredményesen taníthatja, képezheti különböző feladatokra a kutyáját. A jóléti társadalmak közül azt hiszem Amerika a legszebb példája a csodaeszköz keresésének, hiszen ott, egész iparágak létesültek az áhított cél elérésére.


salamon1.jpg


Hogy ez miért van így? Természetesen azért, mert lusták és hiszékenyek vagyunk! A magasabb kinológiai ismeretekkel, kutyatartási kultúrával rendelkező társadalmak /Hollandia, Belgium, Németország…./ már évtizedekkel ezelőtt rájöttek, hogy hétpecsétes titokként őrzött és csak a „kiválasztottak” számára hozzáférhető mágikus műfogások, csodaeszközök NEM léteznek! 
Léteznek viszont eszközök, módszerek, metodikák, amelyek nagyban segítik a nevelést, kiképzést, de elsősorban nem ezeken múlik a siker! 
A siker kulcsa önmagunkban van, amennyiben hajlandóak vagyunk a megfelelő alázattal tudomásul venni, hogy a „kutyakiképzés nem receptkönyv, hanem gondolkodásmód”!
A célirányosan gondolkodó kutyás ember elsősorban önmagát képzi, ha kell a megfelelő szakember igénybevételével. Majd a saját képességeihez, tudásához, tapasztalatához illeszkedő módszert tervez a célként kitűzött feladat eléréséhez.
Olyat, amely a kutyája fajtájához, egyéniségéhez, genetikai örökségéhez, tulajdonságaihoz a legjobban illeszkedik. A képzésbeli lehetőségeket, a megoldásokat nem csodaeszközökben, hanem „egyszerűen” a
természettudományokban, a dolgok belső logikájában és a természet törvényeiben keresi.
Ezen egyszerű gondolkodásmód elsajátítása a boldog kutyatartás alapja!

Tremmel Nándor

Folyt.köv...